Τι ορίζουμε ως Πολυγραμματισμό;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι συντελούνται ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις πτυχές των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο οι άνθρωποι να εκπαιδεύονται προκειμένου να συμβαδίζουν με τις συγκεκριμένες αλλαγές. Εκτός από τις προαναφερθείσες αλλαγές, είναι σημαντικό να τονιστεί και η επικράτηση των Νέων Τεχνολογιών στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί της εκπαίδευσης να στρέψουν το ενδιαφέρον και τις μελέτες τους, στην εισαγωγή νέων τρόπων της αντίληψης, της αναπαράστασης και της καταγραφής της πραγματικότητας, αλλά και της σκέψης. Έτσι, δημιουργήθηκε ο όρος Πολυγραμματισμός, ο οποίος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1994. Με τον όρο Πολυγραμματισμό, αναφερόμαστε στην ποικιλία των ειδών γραμματισμού, τα οποία είναι συνδυασμένα με τον τρόπο που λαμβάνονται οι πληροφορίες.
Στα πλαίσια του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα πρέπει να διδάσκονται τη γλώσσα ως ένα στατικό προϊόν, που δομείται πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες γραμματικής και συντακτικού, αλλά ως ένα δυναμικό σημειωτικό σύστημα, του οποίου η χρήση προϋποθέτει προσαρμογή στις εκάστοτε επικοινωνιακές περιστάσεις.
Με τον όρο σημειωτικό σύστημα, εννοείται η ενσωμάτωση ποικίλων τρόπων, στη μετάδοση μίας γνώσης ή πληροφορίας. Πιο συγκεκριμένα, Τέτοιου είδους τρόποι, που μπορούν να συνδυαστούν σε ένα σημειωτικό προϊόν, είναι ο γραπτός λόγος, ο προφορικός λόγος, η εικόνα, η φωτογραφία, το σχέδιο, το σχεδιάγραμμα, το χρώμα, η γραμματοσειρά, η κινούμενη εικόνα, η μουσική και ο ήχος. Οι παραπάνω τρόποι δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν σε προγράμματα σπουδών που δεν αξιοποιούν τις Νέες Τεχνολογίες.
Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του Πολυγραμματισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα τεχνολογικά μέσα. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι αλληλένδετη, αν δεν υπάρχει το ένα μέρος δεν μπορεί να αναπτυχθεί και το άλλο.